Fedezd fel Mohácsot, a Duna-parti várost, ahol élmény és legenda találkozik!

Ebben a rövid videóban Balázs, egy helyi kisfiú mutatja be neked a város legérdekesebb turisztikai látványosságait. "Élmény és legenda a Duna partján" - ez a kisfilm jelmondata, és tökéletesen összefoglalja azt a varázslatos atmoszférát, amit Mohács nyújt a látogatóknak.
Fedezd fel a történelmi és kulturális csodákat, amelyek Mohács gazdag és romantikus múltjából származnak. Ezen a varázslatos kisfilmen keresztül te is részese lehetsz az izgalmas és lenyűgöző látnivalóknak.
Nézd meg, hogyan élnek és ünneplik a múltat és a jelent a mohácsiak, akik büszkék rá, hogy ők adnak otthont az 1526-2026 emlékévnek, amely a mohácsi csata 500. évfordulójára emlékeztet. Hősökre, hősiességre a kitartásra és megannyi nemes erényre.

A videóban megcsodálhatod az új Mohács 500 logót is, amely a város szellemiségét és kulturális örökségét tükrözi. Ne hagyd ki ezt az izgalmas utazást, iratkozz fel a csatornánkra és nézd meg a teljes filmet! Mohács vár rád!

#Mohács #Turizmus #Mohács500 #1526-2026Emlékév #ÉlményÉsLegenda #DunaPart

 

Örülünk, hogy a második alkalommal megrendezendő Dunamenti Halfesztivál programunk felkeltette érdeklődését.
Nekünk, mohácsi sváboknak - és azt gondoljuk a város többi nemzetiségének is - szívügyünk az igazi finom halászlé, úgy a mohácsi halászlé, mint az összes Duna menti változat.
Első alkalommal megrendezésre kerülő gasztro rendezvényünk a hagyományos fesztivál jelleg mellett egyedi arculatát az összefogás és összetartozás élményével szeretné kiegészíteni. Erre talán nincs is jobb alkalom és eszköz, mint az együtt főzés és együtt étkezés öröme. Fesztiválunk fő jellemzői közé tartozik a Duna menti halászlé sokszínűségének bemutatása autentikus főzőmesterek közreműködésével.

Időpont: 2018. július 21.

Nepomuki Szent János a vízen járók védőszentje, szobra a Duna-part közelében, a Halászcsárda előtti téren áll. A múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket, mely az egész környékről nagyszámú nézősereget vonzott. Az idők során feledésbe merült ez a hangulatos dunai felvonulás, de a mohácsi művelődési központ jóvoltából 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Időpont: 2017. május 20

Több mint két évtizede a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai augusztus első hétvégéjére szervezték meg a mohácsi népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő Babfőző fesztivált - horvát kulturális és gasztronómiai találkozót.
A rendezvény 15.00 órakor indul köszöntőkkel a Sokac Negyed utcáiban, miközben megkezdődik hagyományos technikával az agyagedényben történő babfőzés. A gasztronómiai ízek mellett kulturális bemutatók is helyet kapnak, a kézműves bemutatókkal egyetemben. A résztvevő főző társaságok száma közel 300, akik 1100 agyagedényben főzik a babot. Az este utcabállal zárul.

 Dunai mosás - Pranje na Dunavu

A mohácsi Sokacok egyik nagy éves rendezvényén, hagyományos eszközökkel nehéz, évszázados asszonyi munka elevenedik meg a folyó partján: utána folklórműsor és sütés-főzés teszi teljessé a napot. Itt készül a hagyományos sokac szárma, vagyis töltött káposzta, cserépedényben.

Tamburafesztivál

Mohács gazdag zenei életének jellegzetes szeletét jelentik a tamburazenekarok, melyekben apáról fiúra öröklődik a különösen a déli szlávoknál használatos hangszer mesteri megszólaltatásának titka. E pengetős instrumentumot, illetve az ebből kialakult hangszercsalád tagjait közel másfél évszázada veszik kézbe a soknemzetiségű Duna-parti város zenészei: az általuk megszólaltatott dallamokat az itt élők és a vendégként ide látogatók mindig nagy örömmel hallgatták és hallgatják…

Aratónap - MohácsA Mohácsi Polgárok Olvasóköre nyolc évvel ezelőtt kezdte feleleveníteni a népi aratónapi szokásokat. Az Aratónap kezdő időpontja délelőtt 10 óra, az Olvasókör székházánál, ahonnan lovas kocsikkal népi ruhában felöltözve kikocsiznak közel 400-an a Mohács melletti búzaföldekre. A rendezvény helyszínére megérkeznek az érdeklődők, majd a köszöntők és áldást követően megkezdődik a kézi aratás. A férfiak kaszával aratnak, míg a nők a marokszedők. A kulturális programot a Mohácsi Polgárok Olvasókörének citera zenekara, a Polgári Olvasókör Dalárdája, valamint a Schneider Lajos Népdalkör biztosítja, kiegészítve a Sátorhelyi Folkműhely néptáncosaival. 

Mohács ON Digitális Idegenvezető

Ha pontos utmutatást szeretnél Mohácson, töltsd le a MohácsON programot a telefonodra, tabletedre! További információk: www.mohacsapp.hu

Elérhető: Android, IOS